Marjoke Plijnaer ⸻

Wie ben ik?

Een Creatieve Kracht die Kunst, Wetenschap en Bewustzijn Verbindt.

Marjoke Plijnaer is een veelzijdige kunstenares, theatermaker, regisseuse, ontwerpster en actrice. Ze is oprichter van het eigen productiehuis ‘Kamer 8’, waar ze theater voorstellingen creëert en regisseert. Voor haar modeontwerpen heeft ze tevens haar eigen label ‘PLIJNAER’, en haar beeldende kunst is ook beschikbaar onder haar eigen naam.

Als actrice was Marjoke te zien in verschillende Nederlandse tv series en films zoals Moordvrouwen, Volgens Jacqueline, ’t Schaep met de 5 pooten en Bagels en Bubbels. Tevens speelde zij de hoofdrol in verschillende arthouse films en werd zij meerdere keren genomineerd voor best actress. In 2018 won zij deze prijs voor haar hoofdrol in ‘Window to the world’ van regisseur Martijn Schinkel.

Theater en film zijn voor Marjoke de kunstvormen waarin ze alle andere kunstvormen samen kan brengen. Haar creatieve expressie stroomt voort uit diepgaande vraagstukken die ze onderzoekt in haar kunst en tot uiting brengt. Ze ziet haar werk als tijdelijke uitkomsten of schetsen, waar zij en haar publiek naar kunnen kijken om zo een nieuw licht te werpen op de wereld. Marjoke streeft naar een mooiere, inclusievere wereld en hoopt bewustzijn te stimuleren bij mensen.

De afgelopen jaren heeft Marjoke ontdekt hoe kunst en wetenschap elkaar kunnen versterken. In de wetenschap onderzoekt zij de kracht van de kunst en in haar kunstwerken vertaalt zij de wetenschappelijke resultaten en onderzoekt zij ze verder. “Zowel wetenschap als kunst zijn een onderzoek, een proces. De vorm en het materiaal zijn alleen anders.”  Aankomend jaar zal Marjoke in een zeer spannend project zelfs de kunst en wetenschap tot één product verweven. Houd de website in de gaten om hier meer over te lezen.

Haar modelabel PLIJNAER is zo goed als 100% duurzaam en volledig eerlijk. De kleding wordt met de hand gemaakt in Nederland, ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Binnen haar theatergezelschap werkt Marjoke ook met deze doelgroep, gedreven door haar verlangen om niemand uit te sluiten en haar diepe waardering voor de buitengewone artistieke kwaliteiten die in deze bijzondere individuen schuilen. Ze zet zich vol overgave in om hun talenten te ontdekken en naar de wereld te brengen.

Marjoke is in 2004 afgestudeerd als Dramatherapeut in Nijmegen, waarna zij de acteursopleiding in Amsterdam volgde. Daarnaast is zij een autodidact en blijft zichzelf en de mensen waarmee ze werkt uitdagen om nieuwe kunstvormen te ontdekken, eigen te maken en te combineren. In haar onderzoeken sluit ze geen enkele kunstvorm uit. Ze vertrouwt erop dat de kunstvormen die het verhaal het beste vertellen zich aandienen wanneer ze de thematiek op een bepaald niveau heeft onderzocht. Ze blijft trouw aan de vorm waarin inspiratie bij haar binnenvalt.

Naast haar kunstenaarschap werkt Marjoke als dramatherapeut. Ze vindt het geweldig om mensen te coachen en te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Naast gesprekstechnieken maakt ze vooral gebruik van de taal van kunst in haar therapie en coaching.

Op dit moment werkt Marjoke intensief aan het project ‘Kunst in Parkinson’, onder leiding van neuroloog Bas Bloem en Blanca Spee van het Radboud UMC in Nijmegen. Samen met het onderzoeksteam ontwerpt Marjoke een kunstinterventie voor mensen met Parkinson, om hun flow te ontdekken en de aanmaak van dopamine te bevorderen. Dit heeft als doel om de symptomen van Parkinson te verminderen, mensen met Parkinson te stimuleren om meer oplossingsgericht te zijn en hun levenskwaliteit te vergroten. Ze werkt aan dit project vanuit haar atelier, Werkplaats de Witt in Nijmegen in de wijk Bottendaal.

Marjoke Plijnaer is een creatieve kracht die kunst en bewustzijn verbindt. Ze blijft zichzelf uitdagen en streeft naar een inclusieve wereld waarin kunst een verschil maakt in het leven van mensen.